Subscribe this Blog

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Followers

Tuesday, May 21, 2013

Postal Assistant Solved Questions April / May 2013

The solved paper of Postal Assistant Exam May 2013 will be published soon in this blog. Solved Question Paper of Postal/Sorting (PA/SA) Examination held on  April 2013.


Question Paper of Postal/Sorting Assistant Exam Held on 21 April 2013 in TamilNadu, Andhra Pradesh, Karnataka, Maharashtra & Gujarat Circles 

Likely answers are given .. if any mistakes please leave comment here.

Part-A General Knowledge : Solved

1.Govt. of India has recently granted ' Maharatna " statuts to two more Navratna public sector enterprises. Which are these new companies joining the club of Maharatna public sector undertakings.
Ans : Bharat Heavy electrical Ltd and Gas Authority of India Ltd

2. India's newly built and tested missile 'Astra' is meant for 
Ans : Air to Air Strike

3. The Governor General who adopted a policy of Europeanization of Bureaucracy and an exclusion of indians from higher posts
Ans : Cornwallis


Part-B Mathematics : Solved

01. Tarun travels a distance of 24km at 6 km/hr another distance of 24km at 8 km/hr and a third distance of 24 km at 12 km/hr. His average speed for the whole journey (in km/hr) is
(A) 8 2/3
(B) 8
(C) 9
(D) 7
Ans. (B) 8
02. Rohan lends 1000 in four parts. If he gets 8% interest on 2000, 7 1/2% on 4000 and 8 1/2% on 1400 what percent of interest must he get for the remainder if his average annual interest is 8.13%?
(A) 10%
(B) 9%
(C) 8%
(D) None of these
Ans. (B) 9%
03. A solid piece of iron is in the form of a cuboid of dimensions (49cmx33cmx24cm) is melted and moulded to form a solid sphere. The radius of the sphere is
(A) 23 cm
(B) 21 cm
(C) 19cm
(D) 25cm
Ans. (B) 21 cm
04. Twelve solid spheres of the same size are made by melting a solid metallic cylinder of base diameter 2 cm and height 16cm. The diameter of each sphere is:
(A) 4cm
(B) 3cm
(C) 2 cm
(D) 6 cm
Ans. (C) 2 cm
05. Perimeter of a circle is equal to the perimeter of a square whose area is 484 cm². What is the radius of the circle?
(A) 14cm
(B) 12 cm
(C) 7 cm
(D) 16 cm
Ans. (A) 14cm
06. Puneeta borrowed from Reena certain sum for two years at simple interest. Puneeta lent this sum to Venu at the same rate for two years compound interest. At the end of two years she received 110 as compound interest but paid 100 as simple interest. Find the sum and rate of interest:
(A) 250, rate 20% per annum
(B) 250, rate 25% per annum
(C) 250, rate 10% per annum
(D) None of these
Ans. (A) 250, rate 20% per annum
07. 13 chairs and 5 tables were brought for 8280. If the average cost of the table will be 1227, what is the average cost of a chair?
(A) 2145
(B) 165
(C) 175
(D) None of these
Ans. (B) 165

08. A man goes uphill with an average speed of 24 kmph and comes down with an average speed of 36 kmph. The distance travelled in both the cases being the same, The average speed (in km/hr) for the entire journey is:
(A) 30.8
(B) 32.8
(C) 28.8
(D) None of these
Ans. (C) 28.8
09. 40% of the employees of a certain company are men, and 75% of the men earn more than 25000 per year. If 45% of the company's employees earn more than 25000 per year, what fraction of the women employed by the company earn 25000 per year or less?
(A) 1/4
(B) 3/4
(C) 1/3
(D) 2/11
Ans. (B) 3/4
10. A sum of money invested at compound interest amounts in 3 years to 800 and in 4 years to 840 what is the percentage rate of interest?
(A) 6%
(B) 5%
(C) 4%
(D) 3%
Ans. (B) 5%
11. If the difference between simple and compound interest on some principal amount at 20% per annum for three years is 48, then the principal amount is:
(A) 390
(B) 375
(C) 450
(D) None of these
Ans. (B) 375
12. A rational number between 1/2 and 3/5 is:
(A) 4/7
(B) 3/5
(C) 2/5
(D) None of these
Ans. (A) 4/7
13. The curved surface of a cylinder is 264m². Its volume is 924m³. The height of the cylinder must be:
(A) 8 m
(B) 6 m
(C) 4 m
(D) None of these
Ans. (B) 6 m
14. If by selling 110 apples, the cost price of 120 apples is realized. The gain % is?
(A) 10 10/11%
(B) 9 1/9%
(C) 11 1/9%
(D) 9  1/11%
Ans. (D) 9  1/11%
15. If 8 men or 12 women can do a piece of work in 25 days, in how many days can the same work be done by 6 men and 11 women?
(A) 15 days
(B) 13 1/2 days
(C) 12 days
(D) 18 days
Ans. (A) 15 days
16. Pujara has a certain average of runs for his 8 matches in Border Gavaskar Trophy. In the ninth match he scores 100 runs and thereby increases his average by 9 runs. His new average of runs is:
(A) 28
(B) 24
(C) 20
(D) 32
Ans. (A) 28
17. It costs 1 to photocopy a sheet of paper. However, 2% discount is allowed on all photocopies done after first 1000 sheets. How much will it cost to photocopy 5000 sheets of paper?
(A) 3920
(B) 4900
(C) 4920
(D) 3980
Ans. (C) 4920
DIRECTIONS (Question No 43 & 44) Answer the following questions on the basis of the information given below.
i. Trains A and B are travelling on the same route heading towards the same destination. Train B has already covered a distance of 220km before the train A started.
ii. The two trains meet each other after 11 hours after start of train A
iii. Had the trains been travelling towards each other (from a distance of 220 km) they would have met after one hour.
18. What is the speed of trains 'B' in kmph:
(A) 116
(B) 180
(C) 100
(D) None of these
Ans. (C) 100
19. What is the speed of trains 'A' in kmph:
(A) 118
(B) 80.5
(C) 102
(D) None of these
Ans. (D)
DIRECTIONS: What approximate (you are not expected to calculate the exact value) value will come in place of the question mark(?) in following equation?
20. 384.996 x 15.001 + 44.99 = ?
(A) 5080
(B) 5820
(C) 5280
(D) 5420
Ans. (B) 5820
21. Three men or eight boys can do a piece of work in 17 days. How many days will two men and six boys together take to finish the same work?
(A) 12 days
(B) 17 days
(C) 11 days
(D) None of these
Ans. (A) 12 days
22. Vaibhav got a monthly increment of 12 percent of Pushpa's monthly salary. Pushpa's monthly salary is 7800. Vaibhav's monthly salary before increment was 6500. What amount will he earn in five months after his increment?
(A) 37.180
(B) 35.180
(C) 36.180
(D) None of these
Ans. (A) 37.180
23. The ratio of two numbers is 4:5. When the first is increased by 20% and the second is decreased by 20% the ratio of the resulting numbers is:
(A) 5:6
(B) 5:4
(C) 6:5
(D) 4:5
Ans. (C) 6:5
24. If the numerator of a fraction be increased by 12% and its denominator decreased by 2% the value of the fraction becomes 6/7. Thus, the original fraction is:
(A) 3/4
(B) 4/3
(C) 2/3
(D) None of these
Ans. (A) 3/4
25. What approximate value will come in place of the question mark (?) in the following equation?
239.99 / 8.0001 x 9.99 = ?
(A) 350
(B) 260
(C) 400
(D) 300

Ans. (D) 300

Courtesy : currentaffairs4examz.blogspot

No comments:

Total Pageviews

Click to Read More

“GENERAL AWARENESS” +2 result 2014 +2 result May 08 +2 Results to be announced on May 9 2013 2013 state film awards accenture air force jobs india airforce jobs airtel algorithm android android gk android quiz Answer Key : Junior Assistant Grade II Company/ Corp / LDC ( 490/2011 ) - 13/07/2013 Answer key : LDC 2013 Kasargod answer key jail warden july 17 2012 answer key si exam 2014 answer key Solved Question paper of SPECIAL BRANCH ASSISTANT - S.B.C.I.D - CATNO - 347-12 Held on 26/10/2013 Answer key thrissur ldc 2013 Answer key university Asst exam 2016 answer key veo exam kozhikode answer key wayanad district ldc 2014 apple assistant auditor brilliance answer key. ASSISTANT GRADE II KERALA STATE HOUSING BOARD questions atlas moth Kerala Audio CD avatar award 2010 awards and prize ayurveda medical officer vacancies BANK JOBS best actress beverage PSC Exam Beverages bmrcl model questions books and authors brilliance brilliance answer key brilliance secretariat answer key . brilliant answer key Brilliant entrance bsnl tablet phone Btech engineers wanted calicut university allotment 2013 Calicut University Asst Grade Answer Key CAPE questions careers indian airforce Catagory 489/2011 Junior Assistant Exam Grade II CDS CDS Exam 2013 chemistry questions china civil excise officer answer key coast guard career 2012 combined Defence Service combined graduate level (tier-i) examination 2013. computer blog COMPUTER GK computer jargons computer notes Computer Questions computer science group computer science paper 3 net june 24. Computer Science Question Bank computer teacher conductor conductor test answer key constable answer keys correspondance Cricket records current affairs current affairs 2013 current affairs 2014 current affairs question for psc sec asst exam cut off mark asst grade 13/7/2013 cut off marks CWE Clerk Exam Result cyber law for secretariat assistant exam cyber law sections Data Entry delhi teacher vacancies Dena Bank dhse result 2013 dhsekerala.gov.in Direction Arivinte Pedakam direction calicut Direction calicut bank coaching direction coaching calicut Doctors recruitment in large scale double medalist indian Doubtful Questions in Computer Science Electrical Engineering Radio Engineering Computer Engineering Instruments Technology Information Technology M.Sc. (Electronics) english video cd exam alert exam notifications excise inspector answer key facebook psc group farook college Father of FCI Jobs Female warden field worker solved questions today final rank list Fire and Rescue Services gandhi quiz in malayalam. general english gk gk 2012 gk nick name GK Questions GK Today : subject of today's google doodle gk update for psc sec assistant exam 2012 jan Google Adwords recruitment gulf university jobs HALL TICKET DOWNLOAD ALERT Haryana PSC Health Inspector higher secondary teacher history hsst gk questions housing board assistant answer key. hpsc hse result 2012 hsst HSST Computer hsst computer application hsst computer application 2012 exam hsst computer guide download hsst computer science hsst computer science answer key 2012 hsst computer science coaching online hsst cs search result hsst economics http://dhsekerala.gov.in/ http://www.secretariatassistant.com/ IBM Recruitment ibps IBPS CLERK ibps clerk result 2012 IBPS CWE PO SECOND ibps online ibps po ibps rural banks IBPS Score card ICT PROJECT ICT vacancies idea IFS india thozhilvartha Infosys instruction to fill online application inventions gk ipv6.0 release IT IT and Cyber law Questions IT and cyberlaw questions IT Jobs IT QUESTIONS IT Questions for secretariat assistant exam IT Quiz IT Quiz 2012 IT Quiz College IT Quiz HSS ITBP jail warden JOBS UPSC kannur keam medical result 2012 Kendriya vidyalaya vacancies kerala medical engineering exam 2013 result checking kerala plus two results 2013 kerala postal assistant previous question paper kerala psc Kerala psc : lecturer exam : Free Study material and syllabus kerala psc accountant kerala psc ebook kerala psc exam computer syllabi kerala psc exam notification alert kerala psc exam syllabus kerala psc last grade exam 2014 Kerala PSC LGS Questions kerala psc news kerala psc notifications kerala psc previous questions kerala psc questions Kerala PSC Questions and Answers Kerala psc questions malayalam kerala psc questions solved Kerala PSC University Assistant Exam Notification 2016 kerala psc VEO Questions kerala sarkari kerala sarkari naukri kerala thozhilvartha keralapsc ldc kochi metro jobs 2013 kollam kannur ldc 2013 answer key kottayam kpsc kpsc hsa kpsc HSA previous and model questions kpsc ldc ranklist kpsc pharmacist kpsc police constable exam solved paper 23/6/2012 KPSC Questions kseb ksrtc ksrtc questions ksrtc questions 2012 KTET Result 2012 KWA LDC Questions lab assistant last grade 2014 questions last grade exam preparation tips LAST GRADE ONLINE COACHING last grade psc questions last psc online application 2010 LD Clerk Kozhikode Short List LD clerk main list LD Clerk short list LDC ldc Thrissur 2013 Questions LDC 2011 Cut off LDC 2013 Pathanamthitta Questions ldc answer key ldc arivinte pedakam download ldc gk ldc kannur answer key 2013 LDC Kollam Answer Key 2013 ldc kozhikode crash course 2014 ldc kozhikode top rank holders 2012 LDC Ranklist ldc score LDC supplementary list 2011 2012 leap year gk lecturer LGS Exam kerala psc LGS exam orientation programme LGS EXAM PAPER LGS Question and answers LGS Questions and answers list of kerala ministers mainlist malayalam malayalam psc ldc questions free download malayalam questions MCA ENTRANCE MCA ENTRANCE COMPUTER AWARENESS QUESTIONS MCA SYLLABI metro rail jobs Miscellaneous Quiz Questions 2012 MNC jobs mock test model psc ldc MTS POST OFFICE APPLICATION FORMAT Name of Post: Junior Assistant/Cashier/Assistant Grade 2/Junior Clerk Category Number: 489/2011 Department: KSFE LTD National Film Awards 2012 NCRE NET Exam 2012 Questions and answerkey available new pattern new pattern ldc model questions NIMCET NIMHANS jobs Nobel prize GK NORKA ROOTS : Phone Numbers notifications ODEPC RECRUITMENT ODEPC WEBSITE olympics 2012 news update service one time registration one word questions online psc online question bank oracle origami gk oscar 2010 awards oscar 2012 awards oscar live stream palakkad param pharmacist psc questions pharmacist vacancies pharmacist vacancy plus two questions postal assist sorting asst answer key 2014 postal assistant postal assistant / sorting assistant exam 2014 postal assistant 2013 Questions postal assistant exam pattern and syllabus postal assistant notification 2012 -13 postal assistant solved papers postal coaching previous ldc question probationary officer Probationary Officers psc answer key psc computer questions psc current affairs psc current affairs questions PSC Data Entry Operator Vacancies psc distance education programmes PSC DISTRICT AND REGIONAL OFFICES ADDRESS PHONE NUMBER psc exam alert psc exam CD psc exam coaching psc exam computer questions psc exam forester psc exam notification PSC Exam questions PSC Exam Search Engine psc exams psc Excise Preventive Officer questions psc gk PSC LAST GRADE QUESTIONS psc ldc app download PSC LDC MATHS QUESTIONS psc malayalam questions psc mock exam psc mock test psc model quetions ladc exam PSC NOTIFICATIONS psc online psc pharmacist notification PSC Question in Malayalam PSC Questionaire psc questions PSC Questions GK psc rank lists psc science gk questions PSC Secretariat Assistant Exam 2013 PSC SMS PSC Solved Question Paper 2013 PSC Trainer Kit. psc training psconline psctrainer QBLP questionbank questions about cyber laws with answers for assistant exam. quiz cricket Quiz environment Quiz HSS Quiz software RAILWAY RankMaker RankMaker 3.0 RankMaker 4.0 RankMaker Software RBI Assistant 525 vacancy Reserve conductor May 26 kerala psc questions and answers in malayalam RESERVE CONDUCTOR SOLVED PAPER RPSC RRB sachin sail india jobs sailor 2013 sarkari jobs sarkari-naukri 2012 science objective questions scientific officer question papers sebi vacancies sec asst cutt off mark sec asst exam Question paper and Answer keuy 2015 secone phase ksrtc test kollam secretariat assistant exam questions. secretariat assistant exam. Secretariat Asst : IT and Cyber Law Questions Secretariat Asst Solved Papers 2015 short list Shwetha menon SI of Police Questions si previous questions slogans / mottos of wipro solved paper solved paper kannur kollam districts solved paper ldc questions Solved Question paper Solved Question paper of High Court Assistant solved question paper university asst exam 24-05-1976 solved question papers computer operator. solved questions paper sec asst exam 8/6/2013 sorting assistant spoken engllish ssc job vacancy ssc pre result 2012 sslc result study material free download super computer of india syllabi syllabus TCS Teacher Maldives teacher vacancies THRISSUR CORPORATION ETC. tnpsc tamilnadu psc librarian college education Trivandrum ugc ugc answer key Dec 2012 ugc answer key june 2012 ugc net ugc net 2013 june answer key ugc net cs ugc net dec 2012 exam centres ugc net dec 2012 exam centres allotted ugc net exam user feedback on answer key ugc net june 2012 ugc net preparation UKPSC UN Jobs Uniform forces Questions UNITED INDIA INSURANCE COMPANY LIMITED (UIIC) universities in india University asst exam model questions university asst exam solved paper 24-05-2016 update rankmaker URLs VEO questions answer key VHSE REsults 2013 video cd voccational instructor in computer application 95/2011 answer key. Walter Lewin lectures who is the father of artificial intelligence ? who is the father of computer science ? Who's Who ? women police constable solved paper Yathra YPP

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Disclaimer : Blog Policies

This blog publishes various general knowledge. errors and omissions expected. The Knowledge documents in this blog meant only to increase the general awareness of the readers. If any of the information available on this blog violates or infringes any of your copyright protection, leave a comment . This blog makes no representations as to accuracy, completeness, correctness or validity of any information on this site and will not be liable for any errors, or delays in this information. The information contained in this blog is subject to change without notice. You may use contents in this blog only for personal use. Reproduction and republishing of any contents from here to any other websites or blogs is strictly prohibited.