Subscribe this Blog

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Followers

Wednesday, December 30, 2015

LIC AAO Previous Question Paper : LIC

https://www.licindia.in/pages/SAMPLE-QUESTION-PAPER-OBJECTIVE.pdf

Tuesday, December 29, 2015

LiFi Vs WiFi

LiFi is the use of the visible light portion of the electromagnetic spectrum to transmit information at very high speeds. This is in contrast to established forms of wireless communication such as Wi-Fi which use traditional radio frequency (RF) signals to transmit data.

Monday, December 28, 2015

Tuesday, December 22, 2015

Current Trends in IT

Cloud Computing : The practice of using a network of remote servers hosted on the Internet to store, manage, and process data, rather than a local server or a personal computer.
SAAS : Software as a service (SaaS; pronounced /sæs/ or /sɑːs/) is a software licensing and delivery model in which software is licensed on a subscription basis and is centrally hosted. It is sometimes referred to as "on-demand software". SaaS is typically accessed by users using a thin client via a web browser.
PAAS : Platform as a service (PaaS) is a category of cloud computing services that provides a platform allowing customers to develop, run, and manage web applications without the complexity of building and maintaining the infrastructure typically associated with developing and launching an app.
IAAS : Infrastructure as a Service (IaaS) is a form of cloud computing that provides virtualized computing resources over the Internet.

Artificial Intelligence : Artificial intelligence (AI) is the intelligence exhibited by machines or software. It is also the name of the academic field of study which studies how to create computers and computer software that are capable of intelligent behavior.
E-Commerce : E-commerce (electronic commerce) is the buying and selling of goods and services, or the transmitting of funds or data, over an electronic network, primarily the Internet. These business transactions occur either business-to-business, business-to-consumer, consumer-to-consumer or consumer-to-business.
LiFi : 
LiFi is the use of the visible light portion of the electromagnetic spectrum to transmit information at very high speeds. This is in contrast to established forms of wireless communication such as Wi-Fi which use traditional radio frequency (RF) signals to transmit data.

Sunday, December 20, 2015

Microsoft Edge

Microsoft Edge (codename "Spartan") is a web browser developed by Microsoft and included in the company's Windows 10 operating systems, replacing Internet Explorer as the default web browser on all device classes. 

Switch Vs Hub In a Computer

Switch
In networks, a device that filters and forwards packets between LAN segments. Switches operate at the data link layer (layer 2) and sometimes the network layer (layer 3) of the OSI Reference Model and therefore support any packet protocol. LANs that use switches to join segments are called switched LANs or, in the case of Ethernet networks, switched Ethernet LANs. A switch, however, keeps a record of the MAC addresses of all the devices connected to it. With this information, a switch can identify which system is sitting on which port. 

Hub 
A common connection point for devices in a network. Hubs are commonly used to connect segments of a LAN. A hub contains multiple ports. When a packet arrives at one port, it is copied to the other ports so that all segments of the LAN can see all packets.

Router
A device that forwards data packets along networks. A router is connected to at least two networks, commonly two LANs or WANs or a LAN and its ISP.s network. Routers are located at gateways, the places where two or more networks connect. Routers use headers and forwarding tables to determine the best path for forwarding the packets, and they use protocols such as ICMP to communicate with each other and configure the best route between any two hosts.

Thursday, December 17, 2015

Computer Virus

The Creeper virus was first detected on ARPANET, the forerunner of the Internet, in the early 1970s.Creeper was an experimental self-replicating program written by Bob Thomas .In 1982, a program called "Elk Cloner" was the first personal computer virus written in 1981 by Richard Skrenta. Fred Cohen coined the name " Computer Virus " for the first time.

Sunday, December 13, 2015

DIVISIONAL ACCOUNTANT (DIRECT RECRUITMENT) : PSC Exam Date

23/01/2016 ( Saturday ) 
01.30 PM*
to
03.15 PM
DIVISIONAL ACCOUNTANT (DIRECT RECRUITMENT)
KERALA GENERAL SERVICE
PRELIMINARY TEST
Candidates can download the Admission Tickets through their One Time Registration Profile in the Website www.keralapsc.gov.in from 08/01/2016

Syllabus : Assistant Professor in COMPUTER SCIENCE & ENGINEERING / INFORMATION TECHNOLOGY

Assistant Professor in
COMPUTER SCIENCE & ENGINEERING /
INFORMATION TECHNOLOGY
Module I : General Knowledge and Current Affairs
Salient Features of Indian Constitution
Salient features of the Constitution - Preamble- Its significance and its place in the
interpretation of the Constitution.
Fundamental Rights - Directive Principles of State Policy - Relation between
Fundamental Rights and Directive Principles - Fundamental Duties.
Executive - Legislature - Judiciary - Both at Union and State Level. - Other
Constitutional Authorities.
Centre-State Relations - Legislative - Administrative and Financial.
Services under the Union and the States.
Emergency Provisions.
Amendment Provisions of the Constitution.
Social Welfare Legislations and Programmes
Social Service Legislations like Right to Information Act, Prevention of atrocities
against
Women & Children, Food Security Act, Environmental Acts etc. and Social Welfare
Programmes like Employment Guarantee Programme, Organ and Blood Donation etc.
RENAISSANCE IN KERALA
Towards A New Society
Introduction to English education - various missionary organisations and their
functioning- founding of educational institutions, factories.printing press etc.
Efforts To Reform The Society
(A) Socio-Religious reform Movements
SNDP Yogam, Nair Service Society, Yogakshema Sabha, Sadhu Jana Paripalana
Sangham, Vaala Samudaya Parishkarani Sabha, Samathwa Samajam, Islam Dharma
Paripalana Sangham, Prathyaksha Raksha Daiva Sabha, Sahodara Prasthanam etc.
(B) Struggles and Social Revolts
Upper cloth revolts.Channar agitation, Vaikom Sathyagraha, Guruvayoor
Sathyagraha, Paliyam Sathyagraha. Kuttamkulam Sathyagraha, Temple Entry
Proclamation, Temple Entry Act .Malyalee Memorial, Ezhava Memorial etc.
Malabar riots, Civil Disobedience Movement, Abstention movement etc.
Role Of Press In Renaissance
Malayalee, Swadeshabhimani, Vivekodayam, Mithavadi, Swaraj, Malayala
Manorama, Bhashaposhini, Mathnubhoomi, Kerala Kaumudi, Samadarsi, Kesari, AIAmeen,
Prabhatham, Yukthivadi, etc
Awakening Through Literature
Novel, Drama, Poetry, Purogamana Sahithya Prasthanam, Nataka Prashtanam,
Library movement etc
1
Women And Social Change
Parvathi Nenmenimangalam, Arya Pallam, A V Kuttimalu Amma, Lalitha
Prabhu.Akkamma Cheriyan, Anna Chandi, Lalithambika Antharjanam and others
Leaders Of Renaissance
Thycaud Ayya Vaikundar, Sree Narayana Guru, Ayyan Kali.Chattampi Swamikal,
Brahmananda Sivayogi, Vagbhadananda, Poikayil Yohannan(Kumara Guru) Dr
Palpu, Palakkunnath Abraham Malpan, Mampuram Thangal, Sahodaran Ayyappan,
Pandit K P Karuppan, Pampadi John Joseph, Mannathu Padmanabhan, V T
Bhattathirippad, Vakkom Abdul Khadar Maulavi, Makthi Thangal, Blessed Elias
Kuriakose Chaavra, Barrister G P Pillai, TK Madhavan, Moorkoth Kumaran, C.
Krishnan, K P Kesava Menon, Dr.Ayyathan Gopalan, C V Kunjuraman, Kuroor
Neelakantan Namboothiripad,
Velukkutty Arayan, K P Vellon, P K Chathan Master, K Kelappan, P. Krishna Pillai,
A K Gopalan, T R Krishnaswami Iyer, C Kesavan. Swami Ananda Theerthan , M C
Joseph, Kuttippuzha Krishnapillai and others
Literary Figures
Kodungallur Kunhikkuttan Thampuran, KeralaVarma Valiyakoyi Thampuran,
Kandathil Varghese Mappila. Kumaran Asan, Vallathol Narayana Menon, Ulloor S
Parameswara Iyer, G Sankara Kurup, Changampuzha Krishna Pillai, Chandu Menon,
Vaikom Muhammad Basheer. Kesav Dev, Thakazhi Sivasankara Pillai, Ponkunnam
Varky, S K Pottakkad and others
GENERAL KNOWLEDGE AND CURRENT AFFAIRS
General Knowledge and Current Affairs
Module II :
a) MATHEMATICS (ENGINEERING)
Matrices: Rank, systems of linear equations, consistency, eigen values, eigen
vectors, Cayley Hamilton Theorem, diagonalisation, linear dependence and
independence of vectors.
Partial Differentiation: Partial derivatives, Euler’s theorem on homogeneous
functions, total derivatives, Jacobians, Taylor’s series (one and two variables) –
Maxima and minima of functions of two variables – Lagrange’ s method.
Vector Differentiation: Scalar and vector functions, differentiation of vector
functions – velocity and acceleration – scalar and vector fields – operator  –
Gradient – Directional derivative – Divergence – Curl – irrotational and solenoidal
fields – scalar potential.
Laplace Transforms: Transforms of elementary functions, shifting property –
inverse transforms – transforms of derivatives and integrals – transform of functions
multiplied by t and divided by t – convolution theorem, solution of ordinary
differential equations with constant coefficients using Laplace transforms.
2
Ordinary Differential Equations: First Order ordinary differential equations,
systems of linear first order ordinary differential equations, linear ordinary differential
equations of higher order with constant coefficients, linear second order ordinary
differential equations with variable coefficients (Cauchy and Legendre equations),
Method of Laplace transforms for solving ordinary differential equations.
Complex Analysis: Analytic functions, conformal mappings, bilinear
transformations, complex integration, Cauchy’s integral theorem and formula, Taylor
and Laurent’s series, residue theorem.
Fourier Series: Fourier series of periodic functions of period 2 π and 2 ℓ, odd and
even functions, Half range expansions.
b) BASIC CIVIL ENGINEEERING
Mechanics – statistics – Coplanar forces – conditions of equilibrium. Support
reactions – Simply supported and overhanging beams. Friction – Laws of friction –
applications. Centre of gravity and moment of inertia of plane areas. Dynamics –
rectilinear motion – Newton’s laws of motion – curvilinear motion.
Building materials – common building materials – stone, brick, cement, steel,
aggregate, concrete, timber – properties, IS specification. Building construction –
types and functions of the following structural components of buildings – foundations
and superstructure.
Surveying – principle of surveying – linear measurements using chain – levelling
work – reduction of levels.
c) BASIC MECHANICAL ENGINEERING
Zeroth, first and second laws of thermodynamics, CI and SI Engines, properties of
steam. Centrifugal and reciprocating pumps, hydraulic turbines, refrigeration and air
conditioning, hydro-electric, thermal and nuclear power plants, mechanical power
transmission systems such as belt, rope, chain and gear, manufacturing process –
casting, forging, rolling, brazing, soldering, and welding, machining process –
turning, shaping, drilling, grinding and milling. Conic sections and miscellaneous
curves, orthographic, isometric and perspective projections.
Module III :
a) BASIC ELECTRICAL ENGINEERING
Ohm’s law, Kirchoff’s laws – solution of series and parallel circuits with dc
excitation.
Magnetic circuits: MMF, field strength, flux density, reluctance, electromagnetic
induction, Faraday’s laws, Lenz’s law, statically and dynamically induced emfs, self
and mutual induction, co-efficient of coupling.
Principle of generation of alternating current – waveforms – frequency, period,
average and rms values, form factor.
Generation of 3 phase ac voltage, star and delta connections, voltage & current
relationships in star and delta (balanced system only).
3
Principle of operation of dc motor & generator, single phase transformer and three
phase induction motor.
Types of lamps, necessity of earthing.
b) BASIC ELECTRONICS ENGINEERING
Devices – working principle of PN junction, Zener diode and BJT.
Systems – Rectifiers : Half wave, Full wave and Bridge. Filters: Capacitors and
Inductors.
Amplifiers & Oscillators – Common Emitter RC coupled amplifier and its frequency
response. Principles of Wein-bridge oscillator. Op-amps: Basics, inverting and noninverting
amplifier.
Communication – Need for modulation, principles of AM and FM.
Measurements – Working principles of CRO and Multimeter.
c) BASIC COMPUTER SCIENCE
Functional units of a computer.
Programming in C – control structures, functions.
Module IV : Computer Organization & Architecture
Digital Logic: Logic functions, minimization, design and synthesis of
combinational and sequential circuits, number representation and computer arithmetic
(fixed and floating point).
Computer Organization: Machine instructions and addressing modes, ALU,
CPU control design, memory interface, I/O interface, DMA, interrupts, pipelining,
memory hierarchy, parallel computer models.
Microprocessors: Internal architecture of 8085 and 8086, interfacing with
peripheral devices, microcontrollers.
Module V : Programming Languages & Information Systems
Object Oriented Programming: Object oriented design concepts,
programming in C++, Java.
Databases: ER model, relational algebra, tuple calculus, database design, integrity
constraints, normalization, SQL, B-trees, B+ - trees, transactions and concurrency
control.
Software Engineering: Software process models, planning and managing a
software project, design, implementation, software testing, quality models and
maintenance.
Programming Language Concepts: Parameter passing, binding, scope,
recursion, functional and logic languages.
4
Module VI : Data Structures & Algorithms
Data Structures: Arrays, stacks, queues, linked lists, trees, binary search trees,
binary heaps, graphs.
Algorithms: Analysis, space and time complexity. Design – greedy approach,
dynamic programming, divide-and-conquer, sorting and searching, complexity classes
– P, NP, NP-hard, NP-complete.
Graph Theory: Connectivity, covering, colouring, planarity, isomorphism.
Computer Graphics: Line drawing, circle drawing, filling, hatching, 2D/3D
transformations, projections, hidden surface removal.
Module VII : Computing and System Software
Set Theory: Sets, relations, functions, groups, partial orders, lattice, algebraic
structures.
Theory of Computation: Regular languages and finite automata, context-free
languages & pushdown automata, recursively enumerable sets & Turing machines,
undecidability.
System Software: Compiler design, lexical analysis, parsing, syntax directed
translation, code generation and optimization, Assemblers, linkers and loaders,
macroprocessors, operating systems – processes, threads, inter-process
communication, synchronization, deadlocks, CPU scheduling, memory management
and virtual memory, file systems, I/O systems, protection & security.
Module VIII : Networking & Web Technology
Computer Networks: Layered architecture, LAN technologies, wireless LAN,
flow and error control, routing algorithms, congestion control, TCP/UDP and sockets,
IPv4, IPv6, ICMP, DNS, SMTP, POP, FTP, HTTP, MIME, Hubs, switches, routers
and gateways, public key and private key cryptography, digital signature, firewalls,
wireless networks, 2G and 3G networks, Bluetooth.
Web Technologies: HTML, XML, client-server computing, web server, proxy
server, web application development, MVC architecture, e-commerce, web services.
Distributed Systems: Characteristics, inter-process communication, distributed
file systems.
5

Detailed Syllabus : LECTURER IN INFORMATION TECHNOLOGY (POLYTECHNICS)


LECTURER IN INFORMATION TECHNOLOGY (POLYTECHNICS)
TECHNICAL EDUCATION(CATEGORY No. 388/2013)

Module I : General Knowledge and Current Affairs
Salient Features of Indian Constitution
Salient features of the Constitution - Preamble- Its significance and its place in the
interpretation of the Constitution.
Fundamental Rights - Directive Principles of State Policy - Relation between
Fundamental Rights and Directive Principles - Fundamental Duties.
Executive - Legislature - Judiciary - Both at Union and State Level. - Other
Constitutional Authorities.
Centre-State Relations - Legislative - Administrative and Financial.
Services under the Union and the States.
Emergency Provisions.
Amendment Provisions of the Constitution.
Social Welfare Legislations and Programmes
Social Service Legislations like Right to Information Act, Prevention of atrocities
against
Women & Children, Food Security Act, Environmental Acts etc. and Social Welfare
Programmes like Employment Guarantee Programme, Organ and Blood Donation etc.
RENAISSANCE IN KERALA
Towards A New Society
Introduction to English education - various missionary organisations and their
functioning- founding of educational institutions, factories.printing press etc.
Efforts To Reform The Society
(A) Socio-Religious reform Movements
SNDP Yogam, Nair Service Society, Yogakshema Sabha, Sadhu Jana Paripalana
Sangham, Vaala Samudaya Parishkarani Sabha, Samathwa Samajam, Islam Dharma
Paripalana Sangham, Prathyaksha Raksha Daiva Sabha, Sahodara Prasthanam etc.
(B) Struggles and Social Revolts
Upper cloth revolts.Channar agitation, Vaikom Sathyagraha, Guruvayoor
Sathyagraha, Paliyam Sathyagraha. Kuttamkulam Sathyagraha, Temple Entry
Proclamation, Temple Entry Act .Malyalee Memorial, Ezhava Memorial etc.
Malabar riots, Civil Disobedience Movement, Abstention movement etc.
2
Role Of Press In Renaissance
Malayalee, Swadeshabhimani, Vivekodayam, Mithavadi, Swaraj, Malayala
Manorama, Bhashaposhini, Mathnubhoomi, Kerala Kaumudi, Samadarsi, Kesari, AIAmeen,
Prabhatham, Yukthivadi, etc
Awakening Through Literature
Novel, Drama, Poetry, Purogamana Sahithya Prasthanam, Nataka Prashtanam,
Library movement etc
Women And Social Change
Parvathi Nenmenimangalam, Arya Pallam, A V Kuttimalu Amma, Lalitha
Prabhu.Akkamma Cheriyan, Anna Chandi, Lalithambika Antharjanam and others
Leaders Of Renaissance
Thycaud Ayya Vaikundar, Sree Narayana Guru, Ayyan Kali.Chattampi Swamikal,
Brahmananda Sivayogi, Vagbhadananda, Poikayil Yohannan(Kumara Guru) Dr
Palpu, Palakkunnath Abraham Malpan, Mampuram Thangal, Sahodaran Ayyappan,
Pandit K P Karuppan, Pampadi John Joseph, Mannathu Padmanabhan, V T
Bhattathirippad, Vakkom Abdul Khadar Maulavi, Makthi Thangal, Blessed Elias
Kuriakose Chaavra, Barrister G P Pillai, TK Madhavan, Moorkoth Kumaran, C.
Krishnan, K P Kesava Menon, Dr.Ayyathan Gopalan, C V Kunjuraman, Kuroor
Neelakantan Namboothiripad,
Velukkutty Arayan, K P Vellon, P K Chathan Master, K Kelappan, P. Krishna Pillai,
A K Gopalan, T R Krishnaswami Iyer, C Kesavan. Swami Ananda Theerthan , M C
Joseph, Kuttippuzha Krishnapillai and others
Literary Figures
Kodungallur Kunhikkuttan Thampuran, KeralaVarma Valiyakoyi Thampuran,
Kandathil Varghese Mappila. Kumaran Asan, Vallathol Narayana Menon, Ulloor S
Parameswara Iyer, G Sankara Kurup, Changampuzha Krishna Pillai, Chandu Menon,
Vaikom Muhammad Basheer. Kesav Dev, Thakazhi Sivasankara Pillai, Ponkunnam
Varky, S K Pottakkad and others
GENERAL KNOWLEDGE AND CURRENT AFFAIRS
General Knowledge and Current Affairs

Module II (a): Technical Mathematics
I. Matrices – Identification of Matrices, matrix operations, adjoint and inverse.
II. Determinants – Evaluation of second and third order, minors and cofactors,
solutions of simultaneous linear equation in three unknown using Cramer’s
rule.
III. Binomial Series – Expansions using Binomial theorem.
IV. Trigonometric functions – Signs of functions in each quadrant. Trigonometric
values of angles, properties of trigonometric functions, applications of the
identities sin (A ± B), cos (A ± B) and tan (A ± B).
3
V. Coordinate geometry – Equations to a straight line – slope-intercept form,
intercept form, Angle between two lines, condition for two lines to be
perpendicular, parallel.
VI. Differentiation – Limits and continuity, derivatives of functions, equation to
tangents and normals. Maxima and minima of functions of one variable.
VII. Integration of functions – Integration of different types of functions.
VIII. Applications of integration – Area bounded by a curve and X or Y axis,
solutions of differential equations using the method of variable separable,
solutions of linear differential equations of first order.
Module II (b): Basic Civil Engineering
Materials: Brick – varieties and strength, characteristics of good brick. Cement –
varieties and grade of cement and its uses. Steel – types of steel for reinforcement
bars, steel structural sections. Aggregates – types & requirements of good aggregates.
Concrete – grades of concrete as per IS code, water cement ratio. Workability,
mixing, batching, compaction and curing.
Construction: Parts of building – foundation – types of foundations – spread
footing, isolated footing, combined footing, Raft, pile and well foundations. Masonry
– types rubble masonry, brick masonry, English bond and Flemish bond. (One brick
wall).
Surveying: Chain surveying – principles, instruments, ranging, and chaining survey
lines, field work and field book, selection of survey stations, units of land area.
Levelling: Levelling instruments, different types, bench mark, reduced level of
points, booking of field notes, reduction of levels by height of collimation method
(simple problem). Modern survey – instruments – Total station, Electronics
theodolite, Distomat.
Module II (c): Basic Mechanical Engineering
The importance of IC Engines: Definition, classification – two stroke engines,
four stroke engines, working of two stroke engines and four stroke engines with the
help of line sketches, comparison between two stroke and four stroke engines,
comparison between petrol and diesel engines, function of fly wheel, clutch, gearbox,
propeller shaft and differential in power transmission, explain with sketch the working
of differential, briefly explain power transmission of 4 wheel vehicle with line
diagram.
The importance of Power Plants: Introduction, classification of power plants –
working of hydroelectric power plant with schematic sketches – working of thermal
(Steam and Diesel) power plant with schematic sketches – working of nuclear power
plant with schematic sketches.
4
Module II (d): Basic Electrical Engineering
Review with discussion of electric current, potential difference, power, EMF,
resistance and its laws, Ohms law and series parallel circuit, electromagnetism,
generation of AC and DC supply.
Idea of Basic electrical circuit: Electrical supply and load and its functioning,
division of voltage and current in a parallel and series circuit – simple problems, units
of power and energy, solution of DC circuit with calculation of energy consumption
in an installation.
Circuit parameters: Resistance, Capacitance and inductance. AC circuit with R, L,
C. Simple solution of typical AC circuit with resistance, impedance, power and power
factor.
Electrical circuit of an installation: Earthing, lightning protection.
Module II (e): Essentials of Electronics Engineering
Active and passive devices – review only. LED – working, applications, comparison
of LED lighting and CFL lighting. Full wave rectifier – diagram and explanation, 5 V
power supply – with bridge rectifier and 7805. SMPS – block diagram and
advantages. Integrated circuits. SMDs – advantages. Static electricity – precautions in
handling electronic circuits.
Switches: ON / OFF, push to ON, push to OFF, push to ON / OFF, SPST, SPDT,
DPDT. Working and application of limit switches, proximity switches, relays.
Microcontrollers: Simple block diagram of 8 bit microcontrollers – application.
Mobile technology: CDMA and GSM. Compare – 2G and 3G technologies.
Inverter & UPS: Block diagram. Compare – inverter and UPS. Online and off line
UPS – differentiate. Battery selection for UPS and inverter.
E-waste: Health hazards of e-waste.
Module III :
Data Communication: Components, LAN / MAN / WAN, Topologies, Analog,
Digital Communication, ISO-OSI Architecture, TCP/IP, Transmission impairments,
Media – Guided and unguided, Encoding techniques, Modulation, Error detection and
correction, ARQ techniques, Multiplexing, FDM-TDM-WDM, Wireless
communication, Switching techniques, Polling.
Computer Networks: Data Link Layer – MAC Sublayer, CSMA, CSMA/CD,
Ethernet, IEEE Standards, LLC, ATM, Network layer – Routing algorithms,
Congestion control algorithms, IPV4 and IPV6, Subnetting, Transport Layer –
Services, Service primitives, Addressing, Application Layer – DNS, E-mail
architecture, SMTP, POP3, MIME, Network Management Devices – Repeater, Hub,
Switch, Router, Gateway, Wireless access point, UDP, HTTP, FTP, TELNET, VOIP
5
Information Security: Computer Security, CIA triad, OSI Security Architecture,
X.800, Cryptography, Symmetric and asymmetric encryption, MAC, Hash function,
Digital signature, User authentication – Token based, Biometric, Remote user
authentication, Intrusion Detection Systems, Honey pots, Denial of Service, Firewall
Mobile Computing: Cellular systems, SDMA, FDMA, TDMA, CDMA, GSM,
GEO, MEO, LEO, WLAN protocols, Bluetooth, WAP, VPN
Module IV :
Digital Computer Principles: Number systems – Binary, Decimal, Octal and
Hexadecimal Conversion, Arithmetic operations, Boolean algebra, Logic gates, SOP,
POS, Minterm and maxterms, Boolean expression, simplification, Postulates and
theorems, Simplifications, K-Map, Combinational logic circuits – Adder, Subtractor,
Multiplexer, Demultiplexer, Encoder, Decoder, Sequential Circuits – SR, JK, T, D
flip flops, Shift registers, Asynchronous, synchronous and Modulo n Counters.
Microprocessors: Architecture of 8086, Registers, Addressing modes, Isolated and
memory mapped I/O, Instruction set of 8086, Programming, Interrupt mechanism,
8255 PPI, 8257 DMA, 8279 Keyboard/Display interface, CISC, RISC processors,
Hyper threading.
Module V :
Computer Architecture: Multiprocessors and microcomputers, Assembly
language, Assembler directives, Semiconductor memory – Internal organization,
SRAM, DRAM, SDRAM, Rambus memory, ROM technology, Cache memory,
virtual memory, working of magnetic disks and tapes, optical disks, Instruction
sequencing, Instruction execution, Hardwired control and microprogrammed control,
micro instructions, Pipelining.
Operating Systems: Batch, microprogramming, time sharing, multi processor and
real time systems, Process management, Process Control Block, Threading, multithreading,
CPU Scheduling, Schedulers, Context switching, Pre-emptive and nonpreemptive
scheduling, Scheduling algorithms – FCFS, SJF, Priority, RR, Multi-level
and multilevel feed back queue, Race condition, Critical section problem, Deadlock –
detection and prevention, Memory Management – Address bindings, logical and
physical addresses, contiguous memory allocation – first fit, best fit, worst fit
allocation, internal and external fragmentation, Paging and segmentation, Demand
paging, Page replacement algorithms – FIFO, Optimal, LRU, Thrashing, File systems,
Sequential and indexed file organization, Directory structures, Contiguous, linked and
indexed allocations, Disk scheduling algorithms.
Module VI :
Object Oriented Programming through Java: OOPs concepts, POP and OOP,
Benefits of OOP, objects, classes and methods, constructors, operator and function
overloading, Inheritance and Polymorphism, Multi-threading and exception handling,
6
Programming in Java – JAVA API, System package, Naming conventions, Creating
and accessing packages, Threads in Java, Thread exception, Files in Java, String
classes, Applet programming.
Data Structures: Stack – Array representation, Push and Pop operations, Infix,
prefix and postfix conversion, Queue – insertion and deletion, circular queue, Priority
queue, De-queue, Dynamic memory allocation, Linked lists, Insertion, deletion,
traversal of Linked lists, Doubly linked lists and circular lists, Binary tree
representation, Binary search tree, insertion, deletion, and traversal on BST
expression tree and threaded binary tree, Graph – directed graph, Adjacency Matrix
and Adjacency List representation, graph traversal algorithms – BFS and DFS.
Software Engineering: Software life cycle models, Project planning – LOC,
COCOMO, PERT / CPM, Gantt Chart, SRS, Data flow diagrams, Testing – Black
box and white box, Software reliability, Reliability metrics, ISO 9000, SEICMM,
CASE.
Module VII :
Database Management Systems: Advantages over conventional file systems,
Database users, Schema architecture, Data independence – physical and logical,
Database models – Hierarchical, Network and Relational, DBMS architecture, DDL,
DML and DCL, Centralized, 2 tier and 3 tier architecture, ER model, Relationship,
ER diagram, UML – class diagram, Relational model concepts, Keys, Relational
algebra, Selection, Projection, Union, Intersection, Cartesian product, join, Division,
Domain and integrity constraints, Functional Dependency, Normalization – 1NF,
2NF, 3NF, BCNF, Transaction management, concurrent process, SQL – data types,
Create, Drop, Select, Update, Insert, Delete commands, Integrity constraints,
Grouping, Commit, Rollback, Views, Trigger, Cursors, Embedded and Dynamic
SQL, ODBC and JDBC.
Web Technology: Server Softwares, HTML tags, Form controls, Embedding
multimedia, Cascading Style sheets, inline, embedded and external style sheets,
Building CSS menu, Creating user style sheets, Server side and client side scripting,
Programming in Java Script, Event handling, Data validation, Server side scripting –
configuration of Apache, MySQL and PHP, PHP – language elements, Functions,
Classes and objects, Database connectivity, Session handling, Cookies, File
uploading, Sending emails in PHP, Developing story board, Web optimization, Web
hosting – Domain name registration, Server space hiring, FTP utilities, Web
promotion techniques.
NOTE: - It may be noted that apart from the topics detailed above,
questions from other topics prescribed for the educational qualification
of the post may also appear in the question paper. There is no
undertaking that all the topics above may be covered in the question
paper.

Friday, December 11, 2015

Computer Questions for IBPS Tier-2 Exam

1. When you are selecting a mouse for a particular computer system, what is the most important consideration?
a) The type of drivers that come with the mouse b) The length of the mouse cord
c) The type of connector the mouse is equipped with d) The number of buttons the mouse has e) None of these

2. How is power supplied to a low-power USB device?
a) Through a power cable b) From an external power supply c) Directly from the computer's power supply d) Through the USB cable e) None of these

3.The tangible components of a computer system are
Software b) Function Units c) Hardware d) Humanware  e) Firmware

4.The CPU comprises of Control Unit , Registers and _____ units
Microprocessor b) Arithmetic & Logic c) Output d) ROM e) None of these

5. Firmwares are programs stored in ______
RAM b) Hard Disk c) ROM d)CPU e) CD


6. _______ is a windows utility program that locates and eliminates unnecessary fragments and rearranges files and unused disk space to optimize operations
Backup b) Disk cleanup c) Disk defragmenter d) Restore e) None of these


7. The software that is used to create text-based documents are referred to as ______
 a) DBMS b) Suites c) Spreadsheets d) Word processors e) None of these


 8._________ devices convert human understandable data and programs into a form that the computer can process.
a) Printing b) Output c) Solid state d) Input e) None of these


9. Compilers and interpreters are themselves
High level language b) Source Codes c) System Programs d) Mnemonics e) None of these

10. The personnel who deals with the computer and its management put together are called
Software b) Humanware c) Firmware d) Hardware e) None of these 

Friday, December 4, 2015

Tianhe-2 , Fastest Super computer in world.

Tianhe-2, the supercomputer of China, retained its numero uno position as the most powerful supercomputer in the world. This was revealed by the 46th edition of the bi-annual TOP500 list of the world’s most powerful supercomputers released on 17 November 2015.

The supercomputer developed by China’s National University of Defence technology topped the list for the sixth consecutive time.

Tianhe-2 means Milky Way-2 and it led the list with a performance of 33.86 petaflop per seconds (quadrillions of calculations per second or Pflop/s) on the Linpack benchmark.

Wednesday, December 2, 2015

Computer Questions Asked for UGC NET Exam

1. Encoding or scrambling data for transmission across a network is known as
Ans : Encryption

2. Which of the following is not an output device ?
Ans : Keyboard

3.Which of the following represents one billion characters ?
Ans : Gigabyte

4. Which of the following is not open source software?
Ans: Internet Explorer

5.  Which is an instant messenger that is used for chatting ?
Ans: Google Talk

6. Which one of the following represents the binary equivalent  of the decimal number 25 ?
Ans: 11001

7. The acronym FTP stands for
 (A) File Transfer Protocol (B) Fast Transfer Protocol (C) File Tracking Protocol (D) File Transfer Procedure

8. Which one of the following is not a/an
image/graphic file format ?
 (A) PNG (B) GIF
 (C) BMP (D) GUI

9. The first web browser is
 (A) Internet Explorer
 (B) Netscape
 (C) World Wide Web
 (D) Firefox

10. When a computer is booting, BIOS is
loaded to the memory by
 (A) RAM (B) ROM
 (C) CD-ROM (D) TCP

11. Which one of the following is not the
same as the other three ?
 (A) MAC address
 (B) Hardware address
 (C) Physical address
 (D) IP address

12. Identify the IP address from the
following :
 (A) 300 ⋅ 215 ⋅ 317 ⋅ 3
 (B) 302 ⋅ 215@ 417 ⋅ 5
 (C) 202 ⋅ 50 ⋅ 20 ⋅ 148
 (D) 202 – 50 – 20 – 148

13. Internal communication within
institutions is done through
 (A) LAN
 (B) WAN
 (C) EBB
 (D) MMS

14. Virtual reality provides
 (A) Sharp pictures
 (B) Individual audio
 (C) Participatory experience
 (D) Preview of new films

15. The first virtual university of India came up in
 (A) Andhra Pradesh
 (B) Maharashtra
 (C) Uttar Pradesh
 (D) Tamil Nadu

16. Which of the following is a social
network ?
 (A) amazon.com
 (B) eBay
 (C) gmail.com
 (D) Twitter 

17.What is Blog ?
 (A) Online Music
 (B) Intranet
 (C) A personal or corporate website in the form of  online journal
 (D) A personal or corporate google search


18. Which of the following is not related to information security on the Internet ?
 (A) Data Encryption (B) Water marking (C) Data Hiding (D) Information Retrieval 

19. Which is the largest unit of storage among the following
(A) Terabyte (B) Megabyte (C) Kilobyte (D) Gigabyte

20. Which one of the following is not a network device ?
 (A) Router (B) Switch (C) Hub (D) CPU

21. A compiler is used to convert the following to object code which can be executed
 (A) High-level language (B) Low-level language (C) Assembly language (D) Natural language

22. bit stands for
 (A) binary information term (B) binary digit (C) binary tree (D) Bivariate Theory

23. Which one of the following is different from other members ?
(A) Google (B) Windows (C) Linux (D) Mac

24. Where does a computer add and compare its data ?
(A) CPU (B) Memory (C) Hard disk (D) Floppy disk

25. Computers on an internet are identified by
(A) e-mail address (B) street address (C) IP address (D) None of the above

26.Which one of the following is an example of Operating System ?
(A) Microsoft Word (B) Microsoft Excel (C) Microsoft Access (D) Microsoft Windows


Tuesday, December 1, 2015

Terms of the Day : World Computer Literacy Day : Digital Divide

World Computer Literacy Day which falls each year on December 2nd aims to curb the digital divide that exists in the world today. The Day aims to increase awareness of this ‘divide’ and increase access to information technology for disadvantaged communities.








1.    Identify the former Indian test captain. He resigned as chief mentor of Mumbai Indians IPL team?
a)    Anil Kumble
b)    Sourav Ganguly
c)    Rahul Dravid
d)    Sachin Tendulkar

2.    Identify the focus area of Mission Innovation that was launched by world leaders on 30 November 2015 in Paris?
a)    Tackling terrorism
b)    Clean energy
c)    Illegal migration
d)    Natural Disasters

3.    Who among the following led the formation of Breakthrough Energy Coalition on 30 November 2015 to reduce demand for fossil fuels?
a)    Barack Obama
b)    Narendra Modi
c)    Ban Ki-moon
d)    Bill Gates

4.    President Pranab Mukharjee on 30 November 2015 presented Dr APJ Abdul Kalam IGNITE awards 2015 to how many school students?
a)    20
b)    25
c)    40
d)    56

5.    As per the Measuring the Information Society Report released by the International Telecommunication Union on 30 November 2015 what was India’s rank in the ICT Development Index?
a)    131
b)    132
c)    133
d)    134

6.    International Monetary Fund (IMF) on 30 November 2015 included a currency into its elite reserve currency basket. Name it?
a)    Japanese Yen
b)    China's Yuan
c)    German Deutschmark
d)    French Franc

7.    Chinese currency Yuan was in news in last week of December 2015. Yuan is also known as
a)    Renminbi
b)    Abbasi
c)    Toman
d)    Pataca

8.    The Union Government on 30 November 2015 launched the injectable Inactivated Polio Vaccine (IPV) as part of its commitment to the
a)    Global Polio Endgame Strategy
b)    International Polio Endgame Strategy
c)    United Nations Polio Endgame Strategy
d)    India’s Global Polio Endgame Strategy

9.    Name the Polish professional footballer who on 30 November 2015 was awarded with four separate official Guinness World Records certificates?
a)    Franck Ribéry
b)    Mario Götze
c)    Robert Lewandowski
d)    Joshua Kimmich

10.    Which movie on 30 November 2015 bagged the Golden Peacock Award for the Best Film at the 46th International Film Festival of India?
a)    Sealed Cargo
b)    Enclave
c)    Cinemawala
d)    Embrace of the Serpent








Answers
1-(a)    6-(b)  
2-(b)    7-(a)    
3-(d)    8-(a)    
4-(c)    9-(c)   
5-(a)    10-(d)    

Total Pageviews

Disclaimer : Blog Policies

This blog publishes various general knowledge. errors and omissions expected. The Knowledge documents in this blog meant only to increase the general awareness of the readers. If any of the information available on this blog violates or infringes any of your copyright protection, leave a comment . This blog makes no representations as to accuracy, completeness, correctness or validity of any information on this site and will not be liable for any errors, or delays in this information. The information contained in this blog is subject to change without notice. You may use contents in this blog only for personal use. Reproduction and republishing of any contents from here to any other websites or blogs is strictly prohibited.