Subscribe this Blog

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Followers

Friday, September 4, 2015

Kerala Renaissance Questions 4 PSC

1. 'Sanmarga Pradeepa Sabha' at Kumbalam was patronised by:
Ans: Pandit Karuppan

2. Monthly published by Vakkom Maulavi:
Ans: Al Islam


3. Sree Narayana Guru visited the Satyagrahis at Vaikkom in:
Ans: 1924

4. Which book written by Chattampi Swamikal quashes the legend that Kerala was donated to Brahmins by Parasurama?
Ans: Prachina Malayalam

5. Who had been appointed as an accountant in Government Secretariat by Diwan T.Madhava Rao?
Ans: Chattampi Swami

6. Who ousted god from the centre and placed mind in its place?
Ans: Brahmananda Sivayogi

7. Who was the first Vice President of SNDP Yogam:
Ans: Dr.Palpu

8. Another name of 'Melmundu Kalapam'?
Ans: Channar Agitation

9. The founder of Araya Vamsa Paripalana Yogam:
Ans: Dr.Velukutty Arayan

10. The sculptor of the statue of Ayyankali at Vellayambalam in Thiruvananathpuram:
Ans: Ezra David

11. Who established Ezhava Samajam?
Ans: T.K Madhavan

12. Who established the journal 'Mayan' in the year 1917?
Ans: Dr.VelukuttyArayan

13. Who formed `Dharmabhata Sangham' in order to strengthen the activities of SNDP Yogam?
Ans: T.K.Madhavan

14. Who started Sivayogivilasam' magazine in 1914?
Ans: Vagbhatananda

15. Who started Araya Service Society?
Ans: Dr.VelukuttyArayan

16. Who wrote a book to criticise Mokshapradeepam written by Brahmananda Sivayogi?
Ans: Chattampi Swamikal

17. Who wrote the play 'Marakkudakkullile Maha Narakam' which aimed at the reformation of Namboothiri community?
Ans: M.R.B

18. Who initiated Vagbhatananda into Raja Yoga?
Ans: Thycaud Ayya

19. The presiding deity of the Thycaud Ayya Swami Temple in:
Ans: Shiva

20. Thycaud Ayya passed away in:
Ans: 1909

21. Kuriakose Elias Chavara was beatified in:
Ans: 1986

22. The birth place of Mannathu Padmanabhan:
Ans: Perunna

23. The colour of dress used by Sree Narayana Guru in his last days:
Ans: White

24. The first to establish a printing press in Kerala without foreign support: Ans: Kuriakose Elias Chavara

25. The founder of National Democratic Congress:
Ans: Mannath Padmanabhan

No comments:

Total Pageviews

Click to Read More

“GENERAL AWARENESS” +2 result 2014 +2 result May 08 +2 Results to be announced on May 9 2013 2013 state film awards accenture air force jobs india airforce jobs airtel algorithm android android gk android quiz Answer Key : Junior Assistant Grade II Company/ Corp / LDC ( 490/2011 ) - 13/07/2013 Answer key : LDC 2013 Kasargod answer key jail warden july 17 2012 answer key si exam 2014 answer key Solved Question paper of SPECIAL BRANCH ASSISTANT - S.B.C.I.D - CATNO - 347-12 Held on 26/10/2013 Answer key thrissur ldc 2013 Answer key university Asst exam 2016 answer key veo exam kozhikode answer key wayanad district ldc 2014 apple assistant auditor brilliance answer key. ASSISTANT GRADE II KERALA STATE HOUSING BOARD questions atlas moth Kerala Audio CD avatar award 2010 awards and prize ayurveda medical officer vacancies BANK JOBS best actress beverage PSC Exam Beverages bmrcl model questions books and authors brilliance brilliance answer key brilliance secretariat answer key . brilliant answer key Brilliant entrance bsnl tablet phone Btech engineers wanted calicut university allotment 2013 Calicut University Asst Grade Answer Key CAPE questions careers indian airforce Catagory 489/2011 Junior Assistant Exam Grade II CDS CDS Exam 2013 chemistry questions china civil excise officer answer key coast guard career 2012 combined Defence Service combined graduate level (tier-i) examination 2013. computer blog COMPUTER GK computer jargons computer notes Computer Questions computer science group computer science paper 3 net june 24. Computer Science Question Bank computer teacher conductor conductor test answer key constable answer keys correspondance Cricket records current affairs current affairs 2013 current affairs 2014 current affairs question for psc sec asst exam cut off mark asst grade 13/7/2013 cut off marks CWE Clerk Exam Result cyber law for secretariat assistant exam cyber law sections Data Entry delhi teacher vacancies Dena Bank dhse result 2013 dhsekerala.gov.in Direction Arivinte Pedakam direction calicut Direction calicut bank coaching direction coaching calicut Doctors recruitment in large scale double medalist indian Doubtful Questions in Computer Science Electrical Engineering Radio Engineering Computer Engineering Instruments Technology Information Technology M.Sc. (Electronics) english video cd exam alert exam notifications excise inspector answer key facebook psc group farook college Father of FCI Jobs Female warden field worker solved questions today final rank list Fire and Rescue Services gandhi quiz in malayalam. general english gk gk 2012 gk nick name GK Questions GK Today : subject of today's google doodle gk update for psc sec assistant exam 2012 jan Google Adwords recruitment gulf university jobs HALL TICKET DOWNLOAD ALERT Haryana PSC Health Inspector higher secondary teacher history hsst gk questions housing board assistant answer key. hpsc hse result 2012 hsst HSST Computer hsst computer application hsst computer application 2012 exam hsst computer guide download hsst computer science hsst computer science answer key 2012 hsst computer science coaching online hsst cs search result hsst economics http://dhsekerala.gov.in/ http://www.secretariatassistant.com/ IBM Recruitment ibps IBPS CLERK ibps clerk result 2012 IBPS CWE PO SECOND ibps online ibps po ibps rural banks IBPS Score card ICT PROJECT ICT vacancies idea IFS india thozhilvartha Infosys instruction to fill online application inventions gk ipv6.0 release IT IT and Cyber law Questions IT and cyberlaw questions IT Jobs IT QUESTIONS IT Questions for secretariat assistant exam IT Quiz IT Quiz 2012 IT Quiz College IT Quiz HSS ITBP jail warden JOBS UPSC kannur keam medical result 2012 Kendriya vidyalaya vacancies kerala medical engineering exam 2013 result checking kerala plus two results 2013 kerala postal assistant previous question paper kerala psc Kerala psc : lecturer exam : Free Study material and syllabus kerala psc accountant kerala psc ebook kerala psc exam computer syllabi kerala psc exam notification alert kerala psc exam syllabus kerala psc last grade exam 2014 Kerala PSC LGS Questions kerala psc news kerala psc notifications kerala psc previous questions kerala psc questions Kerala PSC Questions and Answers Kerala psc questions malayalam kerala psc questions solved Kerala PSC University Assistant Exam Notification 2016 kerala psc VEO Questions kerala sarkari kerala sarkari naukri kerala thozhilvartha keralapsc ldc kochi metro jobs 2013 kollam kannur ldc 2013 answer key kottayam kpsc kpsc hsa kpsc HSA previous and model questions kpsc ldc ranklist kpsc pharmacist kpsc police constable exam solved paper 23/6/2012 KPSC Questions kseb ksrtc ksrtc questions ksrtc questions 2012 KTET Result 2012 KWA LDC Questions lab assistant last grade 2014 questions last grade exam preparation tips LAST GRADE ONLINE COACHING last grade psc questions last psc online application 2010 LD Clerk Kozhikode Short List LD clerk main list LD Clerk short list LDC ldc Thrissur 2013 Questions LDC 2011 Cut off LDC 2013 Pathanamthitta Questions ldc answer key ldc arivinte pedakam download ldc gk ldc kannur answer key 2013 LDC Kollam Answer Key 2013 ldc kozhikode crash course 2014 ldc kozhikode top rank holders 2012 LDC Ranklist ldc score LDC supplementary list 2011 2012 leap year gk lecturer LGS Exam kerala psc LGS exam orientation programme LGS EXAM PAPER LGS Question and answers LGS Questions and answers list of kerala ministers mainlist malayalam malayalam psc ldc questions free download malayalam questions MCA ENTRANCE MCA ENTRANCE COMPUTER AWARENESS QUESTIONS MCA SYLLABI metro rail jobs Miscellaneous Quiz Questions 2012 MNC jobs mock test model psc ldc MTS POST OFFICE APPLICATION FORMAT Name of Post: Junior Assistant/Cashier/Assistant Grade 2/Junior Clerk Category Number: 489/2011 Department: KSFE LTD National Film Awards 2012 NCRE NET Exam 2012 Questions and answerkey available new pattern new pattern ldc model questions NIMCET NIMHANS jobs Nobel prize GK NORKA ROOTS : Phone Numbers notifications ODEPC RECRUITMENT ODEPC WEBSITE olympics 2012 news update service one time registration one word questions online psc online question bank oracle origami gk oscar 2010 awards oscar 2012 awards oscar live stream palakkad param pharmacist psc questions pharmacist vacancies pharmacist vacancy plus two questions postal assist sorting asst answer key 2014 postal assistant postal assistant / sorting assistant exam 2014 postal assistant 2013 Questions postal assistant exam pattern and syllabus postal assistant notification 2012 -13 postal assistant solved papers postal coaching previous ldc question probationary officer Probationary Officers psc answer key psc computer questions psc current affairs psc current affairs questions PSC Data Entry Operator Vacancies psc distance education programmes PSC DISTRICT AND REGIONAL OFFICES ADDRESS PHONE NUMBER psc exam alert psc exam CD psc exam coaching psc exam computer questions psc exam forester psc exam notification PSC Exam questions PSC Exam Search Engine psc exams psc Excise Preventive Officer questions psc gk PSC LAST GRADE QUESTIONS psc ldc app download PSC LDC MATHS QUESTIONS psc malayalam questions psc mock exam psc mock test psc model quetions ladc exam PSC NOTIFICATIONS psc online psc pharmacist notification PSC Question in Malayalam PSC Questionaire psc questions PSC Questions GK psc rank lists psc science gk questions PSC Secretariat Assistant Exam 2013 PSC SMS PSC Solved Question Paper 2013 PSC Trainer Kit. psc training psconline psctrainer QBLP questionbank questions about cyber laws with answers for assistant exam. quiz cricket Quiz environment Quiz HSS Quiz software RAILWAY RankMaker RankMaker 3.0 RankMaker 4.0 RankMaker Software RBI Assistant 525 vacancy Reserve conductor May 26 kerala psc questions and answers in malayalam RESERVE CONDUCTOR SOLVED PAPER RPSC RRB sachin sail india jobs sailor 2013 sarkari jobs sarkari-naukri 2012 science objective questions scientific officer question papers sebi vacancies sec asst cutt off mark sec asst exam Question paper and Answer keuy 2015 secone phase ksrtc test kollam secretariat assistant exam questions. secretariat assistant exam. Secretariat Asst : IT and Cyber Law Questions Secretariat Asst Solved Papers 2015 short list Shwetha menon SI of Police Questions si previous questions slogans / mottos of wipro solved paper solved paper kannur kollam districts solved paper ldc questions Solved Question paper Solved Question paper of High Court Assistant solved question paper university asst exam 24-05-1976 solved question papers computer operator. solved questions paper sec asst exam 8/6/2013 sorting assistant spoken engllish ssc job vacancy ssc pre result 2012 sslc result study material free download super computer of india syllabi syllabus TCS Teacher Maldives teacher vacancies THRISSUR CORPORATION ETC. tnpsc tamilnadu psc librarian college education Trivandrum ugc ugc answer key Dec 2012 ugc answer key june 2012 ugc net ugc net 2013 june answer key ugc net cs ugc net dec 2012 exam centres ugc net dec 2012 exam centres allotted ugc net exam user feedback on answer key ugc net june 2012 ugc net preparation UKPSC UN Jobs Uniform forces Questions UNITED INDIA INSURANCE COMPANY LIMITED (UIIC) universities in india University asst exam model questions university asst exam solved paper 24-05-2016 update rankmaker URLs VEO questions answer key VHSE REsults 2013 video cd voccational instructor in computer application 95/2011 answer key. Walter Lewin lectures who is the father of artificial intelligence ? who is the father of computer science ? Who's Who ? women police constable solved paper Yathra YPP

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Disclaimer : Blog Policies

This blog publishes various general knowledge. errors and omissions expected. The Knowledge documents in this blog meant only to increase the general awareness of the readers. If any of the information available on this blog violates or infringes any of your copyright protection, leave a comment . This blog makes no representations as to accuracy, completeness, correctness or validity of any information on this site and will not be liable for any errors, or delays in this information. The information contained in this blog is subject to change without notice. You may use contents in this blog only for personal use. Reproduction and republishing of any contents from here to any other websites or blogs is strictly prohibited.